Faciitis/Faciosis plantaris:
Een onsteking/irritatie van de peesplaat die onderaan de voet gelegen is. Voelt meestal als stekende pijn onderaan de hiel of in de holte van de voet. Gaat vaak gepaard met ochtendpijn en stijfheid. Kan bij plat maar ook holvoettypes voorkomen.
Deze klacht vormt zich door een te hoge spanning op deze pees waardoor er op de pees een irritatie komt.
Een hielspoor is een extra botstukje op het hielbeen dat tegen de pees gaat drukken. Dit gaat dan voornamelijk pijn geven onderaan de hiel.
Mortons neuroom:
Hier wordt een zenuw gekneld tussen 2 voetbeentjes in de voorvoet. Voelt meestal als brandende pijn, knikker tussen de tenen, doof gevoel in de tenen en soms ook stekend gevoel.
Pes planovalgus:
Ook gekend als platvoet. Dit is wanneer het hielbeen naar binnen gekanteld staat en de voetboog ook afgevlakt is of minder hoog is. Door deze foutieve stand kunnen er zich klachten voordoen, voornamelijk binnenzijde en onderzijde van de voet. Op latere leeftijd kan dit ook een negatieve invloed hebben op knie, heup en lage rug.
Pes cavus:
Of holvoet. Is gekend door zijn hoge voetrug en gaat soms gepaard met klauwstand van de tenen. Alle spieren staan hier ook meer op spanning.
Dit voettype ziet men vaak ook matatarsalgie of voorvoetsklachten omdat er meestal een verminderde beweging is van de voet.
Metatarsalgie:
Een verzamelnaam van alle voorvoetklachten: irriatie, onstekingen, brandend gevoel, etc..
Pijn gaat zich hier meestal uiten bij overbelasting van de voorvoeten. Let hier bij op vooral bij lange afstanden wandelen, trappen lopen, hardlopen...
Fatpad artrofie:
Verminderd vetweefsel onderaan de voorvoeten of hielbeen. Kan ook brandend gevoel geven of het gevoel dat je op je botjes wandelt.
Aan de hiel is het meestal te herkennen aan de bolletjes die je aan de zijkanten kan zien.
Fibromatoris plantaris of morbus ledderhose:
Een bindweefselaandoening (erfelijk) waar er verdikkingen te voelen zijn onderaan de voet, voornamelijk op de peesplaat. Als deze verdikkingen zich op een plaats bevinden waar veel druk is kan dit wel pijn gaan doen.
Functionele hallux limitus of rigidus:
Dit is wanneer het grote teengewricht verstijfd is waardoor er minder of geen beweging mogelijk is hier. Dit kan een verhoogde spanning geven binnen het gewricht en kan pijn gaan doen.
Ook kan er zich ook eelt onderaan het gewricht en onder grote teen gaan vormen wat soms ook pijnlijk kan zijn.
Hallux abducto valgus:
Dit is een standsafwijking van de grote teen die naar buiten gaat staan. Hierdoor komt het grote teengewricht ook prominenter naar buiten waardoor er ook een bobbel ontstaat aan de binnenzijde van de voet.
Morbus Sever:
Het is een ontsteking van de groeischijf van het hielbeen en komt bij kinderen voor. Pijn zit achteraan, binnen- en buitenzijde de hiel. Komt door een verhoogde spanning van de kuitspier die de op groeischijf aanhecht.
Sesamoïditis:
Pijn aan twee kleine botjes (sesambeentjes) onder het grote teengewricht. Komt meestal door overbelasting hiervan of trauma hierop. Deze botjes stabiliseren een spier die de grote teen doet buigen. Door deze overbelasting gaat deze spier ontsteken. Kan ook uitstraling geven naar de voetholte.
Sinus tarsi syndroom:
Door een verkeerde stand en beweging van de voet wordt er een inklemming veroorzaakt van een zenuw die gelegen is in de holte van de buitenzijde van de voet. Deze compressie kan voor schade zorgen op de zenuw wat kan leiden tot chronische klachten. Dit gaat voor brandende stekende pijn zorgen met soms ook uitstralingen.
Dysfunctie van de tibialis posterior:
Deze pijn is meestal ook aan de binnenzijde van de voet te voelen en achter de binnenenkel (stekend stijf gevoel). Kan vooral voorkomen bij platvoeten en lineaire sporten/bewegingen.
Dysfunctie van de tibialis anterior:
Deze pijn komt hier voornamelijk ook door overbelasting. De spier loopt over het scheenbeen naar de grote teen. Hier is de pijn (steken, branden, zeuren) ook meestal aanwezig. Kan ook komen door foutieve stand en beweging van de voet.
Dysfunctie van de m. peroneus longus/brevis:
Deze pees kan gaan ontsteken als hier ook te veel spanning op komt. Dit is meestal als iemand te hard op de buitenkant van de voet loopt. Deze pees loopt namelijk ook aan de buitenzijde van de voet achter de enkel. Kan ook een stekend, stijf en brandend gevoel geven.
Achillodynie:
Verzamelnaam voor achillespeesproblematieken. Dit is voornamelijk pijn op de pees net boven de achterzijde van het hielbeen. Deze klachten ontstaan meestal door een verhoogde abnormale tractie door: foutieve voetstand, verkeerde bewegingen van de voet-enkel, overbelasting en slecht schoeisel.
De pees is meestal pijnlijk en soms ook rood en gezwollen.
Enkelinstabiliteit/In en eversie trauma's:
ten gevolge van het verzwikken van de voet, al is dit naar binnen of naar buiten. Ontstaat er een verhoogde enkelinstabiliteit. Dit omdat de ligamenten rondom de enkel beschadigd zijn en niet de optimale stabiliteit kunnen bieden. De kans op herval is hierdoor ook groter.
MTSS/Shin splints/Scheenbeenvliesontsteking:
Dit is een ontsteking van het scheenbeenvlies door een foutief looppatroon wat en verhoogde belasting geeft op het vlies van het scheenbeen. Door het foutief looppatroon ontstaat er een groter buigmoment op het scheenbeen zelf waardoor het vlies aan de binnenkant een verhoogde tractie ondervindt. De tractie gaat dan de ontsteking veroorzaken.
Het scheenbeen zelf is meestal zeer gevoelig en pijnlijk tijdens belasting.
Tarsal tunnel syndroom:
Door een verhoogde spanning onder de binnenenkel komt er extra druk op een zenuw die hier ook loopt waardoor deze ingeklemd wordt en pijn, branden en soms ook doof gevoel gaat geven. Deze pijn kan zich ook gaan uitstralen naar de tenen.
Compartiment syndroom:
Het onderbeen is verdeeld in 4 verschillende loges (compartimenten). Er gaat een verhoogde druk ontstaan in een van deze loges wat voor zwelling kan zorgen en pijn gaat geven bij omliggende structuren.
Iliotibiaalband syndroom/iliotibiaal frictiesyndroom/ Runners knee:
Komt door een verhoogde wrijving of tractie op de iliotibiale band die bij de heup begint en hecht op de buitenzijde knie aan. De pijn kan zich ook gaan manifesteren bij de heup. Komt vooral op tijdens het sporten en neemt af in rust. Dit kan ontstaan door een verkeerde voet en kniestand, beenlengteverschil, verzwakte bilspieren, foutieve schoenen, overbelasting, verkorte spieren.
Laterale kniepijn:
Pijn aan de buitenzijde van de knie. Komt door verkeerde voet-kniestand, verkorte of verzwakte spieren, afwijkend bewegingspatroon.
Mediale kniepijn:
Pijn aan de binnenzijde van de knie. Komt door verkeerde voet-kniestand, verkorte of verzwakte spieren, afwijkend bewegingspatroon.
Osgood-schlatter:
Ontsteking op de groeischijf van de knie onder de knieschijf. Kan soms gepaard gaan met knobbelvorm op die plek. Dit ontstaat vooral door een verhoogde tractie op de pees hier door een verhoogde belasting zoals: rennen, springen, hurken, foutieve voetstand, afwijkende bewegingen van voet-knie. Klacht komt voornamelijk voor bij kinderen tussen 10-16 jaar.
PFDS/ Patella femoraal pijn syndroom:
De knieschijf glijdt normaal in een groeve mooi over het kniegewricht. Bij deze klacht gaat de knieschijf niet meer mooi in de groeve glijden wat voor een verhoogde druk in het kniegewricht zorgt met eventuele kraakbeenschade. De pijn is vooral rond de knieschijf en ook in de knie.
De klacht komt meestal door een afwijkende stand van de knieën, verzwakte musculatuur.
Patellapees tendinopathie/Jumpers knee/Patellapees onsteking:
Dit is een ontsteking van de pees die de knieschijf met het onderbeen verbindt. Door een overbelasting van deze pees meestal veroorzaakt door verhoogde spanning, gaat dit pijn doen op de pees zelf.
Deze klacht komt voornamelijk voor bij sprint-en sprong sporten en is te wijten aan standsafwijkingen van voet of knie, beenlengteverschil of spierverzwakkingen.
Snapping patella/ subluxatie van de patella of knieschijf:
Doordat er een verminderde passieve spanning is rondom het kniegewricht kan het zijn dat de knieschijf uit het gewricht kan schieten. Dit is mede te wijten aan hypermobiliteit of foutieve stand van voet of knie.
Bursitis Trochanterica/Slijmbeursontsteking van de heup:
Dit is een ontsteking van de slijmbeurs ter hoogte van het heupgewricht. Een slijmbeurs dient als kussentje met vocht om de spieren en botten niet over elkaar te laten wrijven.
Door veel herhaaldelijke bewegingen te doen (roeien) kan dit gaan ontsteken en gaat dit uitten met pijn ter hoogte van de heupkop.
Coxalgie:
Dit is een verzamelnaam voor pijn die gelegen is rond het heupgewricht.
Coxartrose/ Heupartrose:
Naar mate men ouder wordt komt er meer en meer slijtage in het heupgewricht. Kraakbeen gaat degenereren en zo komt er meer en meer wrijving in het gewricht. Deze pijn kan zich gaan uitstralen naar het bovenbeen.
Heupdysplasie:
Afwijkende vorm van de heupkop waardoor deze niet goed past in de heupkom. Dit is een aangeboren afwijking en kan leiden tot vroegtijdige artrose. Hier wordt meestal doorverwezen naar specialist.
Legg calve perthes/Juveniele avasculaire necrose/Osteochondritis
Is een misvorming van heupkop en nek door een verminderde doorbloeding hiervan. Dit kan uiteindelijk uitten in het afsterven van de heupkop. Komt voornamelijk voor bij kinderen tussen 5-10 jaar oud. Kinderen gaan mank lopen en klagen van pijn ter hoogte van de heup.
De aandoening zelf komt niet veel voor en kan ook alleen bevestigd worden door een röntgenfoto of mri.
Pubalgie:
Dit is een verzamelnaam van verschillende klachten regio lies en schaambeen.
Deze klachten komen voornamelijk voor bij overbelasting/ te snelle trainingsopbouw, beenlengteverschil of disbalans in spierkracht. Mannen zijn hier ook gevoeliger voor en sporten waar deze structuren harder worden gebruikt zoals bij voetbal.
Snapping hip:
Knappend, verspringend gevoel ter hoogte van de heup. Meestal geeft dit geen pijn.
Kan soms te maken hebben met hypermobiliteit.
Beenlengteverschil:
Het verschil in lengte tussen het linker en het rechter been kan resulteren in pijnklachten van voet tot nek.
Er zijn twee verschillende soorten verschillen. Anatomisch en functioneel.
Anatomisch verschil: Dit is het verschil in lengte van de botten tussen beide kanten en het functioneel door andere afwijkingen, bijvoorbeeld een voet staat naar binnen, de andere naar buiten.
Oorzaak van een beenlengteverschil heeft verscheidene oorzaken: Operatie, ongeluk, genetisch,...
Door een verschil een hoogte van het bekken gaat er een dysbalans ontstaan in spierkracht wat kan uitten in pijn. Meestal is deze pijn aan één kant.
Niet elk beenlengteverschil zal zich uitten in pijn, soms gaat het eigen lichaam aanpassingen doen om dit te evenaren.
Bekkenkanteling:
Het simultaan bewegen naar voor en naar achter van het bekken is verstoord door een blokkade.
Hernia/ Bulging/ Uitstulping:
Hernia wordt veroorzaakt door een scheur in de tussenwervelschijf waardoor er zich een uitstulping ontwikkelt en de ruggenzenuw gaat afknellen. Hier ervaart men ook lokale pijn met uitstraling tot eventueel de voeten. Dit is meestal een zeurende zenuw pijn.
Hyperlordose:
Dit is een vergrote holte in de lage rug en is te wijten aan een vergrote kanteling van het bekken naar voor. Dit ontstaat door verzwakte buik-en rugspieren, hoge hakken, genetisch of hypermobiliteit. Komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Lumbago:
Pijn in de onderrug. Ook gekend als verschot. Dit kan komen door een irritatie van de zenuwen, prikkeling van de zenuwen door inklemming tussen de spieren of verhoogde spanning van de spieren. Meestal is dit te wijten aan overbelasting.
Scoliose/ Kromming van de rug:
Is een aandoening waarbij de rug misvormt is. Er zijn 2 type: s- scoliose en c- scoliose. Een podoloog kan alleen helpen bij een functionele scoliose. Deze klacht gaat niet altijd gepaard met pijn.
Ingegroeide nagels/ unguis incarnatus/onychocryptosis
Ingroeiende nagels kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Verkeerd knippen van de nagels, verkeerd schoeisel, morfologie van de nagel.
Hier kan ik nagelbeugels maken, verwijderen van het ingroeiend deel, tamponeren, etc...
Eeltvorming/callus/hyperkeratose
Callus of eelt ontstaat meestal door verhoogde wrijving of druk op de voeten. Dit kan ook door verscheidene factoren komen. Hier zoek ik dan ook uit hoe het aanwezige eelt hier gekomen is.
Eksterogen/clavus
Dit kan ook door overmatige druk komen onderaan de voet of tussen te tenen. Hier verwijder ik het aanwezig eksteroog en kan er gekeken worden voor een silicone of andere druk ontlastende therapieën.