Heupklachten

Bursitis Trochanterica/Slijmbeursontsteking van de heup:
Dit is een ontsteking van de slijmbeurs ter hoogte van het heupgewricht. Een slijmbeurs dient als kussentje met vocht om de spieren en botten niet over elkaar te laten wrijven.
Door veel herhaaldelijke bewegingen te doen (roeien) kan dit gaan ontsteken en gaat dit uitten met pijn ter hoogte van de heupkop.

Coxalgie:
Dit is een verzamelnaam voor pijn die gelegen is rond het heupgewricht.

Coxartrose/ Heupartrose:
Naar mate men ouder wordt komt er meer en meer slijtage in het heupgewricht. Kraakbeen gaat degenereren en zo komt er meer en meer wrijving in het gewricht. Deze pijn kan zich gaan uitstralen naar het bovenbeen.

Heupdysplasie:
Afwijkende vorm van de heupkop waardoor deze niet goed past in de heupkom. Dit is een aangeboren afwijking en kan leiden tot vroegtijdige artrose. Hier wordt meestal doorverwezen naar specialist.

Legg calve perthes/Juveniele avasculaire necrose/Osteochondritis
Is een misvorming van heupkop en nek door een verminderde doorbloeding hiervan. Dit kan uiteindelijk uitten in het afsterven van de heupkop. Komt voornamelijk voor bij kinderen tussen 5-10 jaar oud. Kinderen gaan mank lopen en klagen van pijn ter hoogte van de heup.
De aandoening zelf komt niet veel voor en kan ook alleen bevestigd worden door een röntgenfoto of mri.

Pubalgie:
Dit is een verzamelnaam van verschillende klachten regio lies en schaambeen.
Deze klachten komen voornamelijk voor bij overbelasting/ te snelle trainingsopbouw, beenlengteverschil of disbalans in spierkracht. Mannen zijn hier ook gevoeliger voor en sporten waar deze structuren harder worden gebruikt zoals bij voetbal.

Snapping hip:
Knappend, verspringend gevoel ter hoogte van de heup. Meestal geeft dit geen pijn.
Kan soms te maken hebben met hypermobiliteit.
Contact:
r/Email: podologiefeetback@gmail.com

Runeasi Borginsole hyperlink. Facebook hyperlink, podologie feetbackInstragram logo, podologie feetback hyperlink.