Knieklachten

Iliotibiaalband syndroom/iliotibiaal frictiesyndroom/ Runners knee:
Komt door een verhoogde wrijving of tractie op de iliotibiale band die bij de heup begint en hecht op de buitenzijde knie aan. De pijn kan zich ook gaan manifesteren bij de heup. Komt vooral op tijdens het sporten en neemt af in rust. Dit kan ontstaan door een verkeerde voet en kniestand, beenlengteverschil, verzwakte bilspieren, foutieve schoenen, overbelasting, verkorte spieren.

Laterale kniepijn:
Pijn aan de buitenzijde van de knie. Komt door verkeerde voet-kniestand, verkorte of verzwakte spieren, afwijkend bewegingspatroon.

Mediale kniepijn:
Pijn aan de binnenzijde van de knie. Komt door verkeerde voet-kniestand, verkorte of verzwakte spieren, afwijkend bewegingspatroon.

Osgood-schlatter:
Ontsteking op de groeischijf van de knie onder de knieschijf. Kan soms gepaard gaan met knobbelvorm op die plek. Dit ontstaat vooral door een verhoogde tractie op de pees hier door een verhoogde belasting zoals: rennen, springen, hurken, foutieve voetstand, afwijkende bewegingen van voet-knie. Klacht komt voornamelijk voor bij kinderen tussen 10-16 jaar.

PFDS/ Patella femoraal pijn syndroom:
De knieschijf glijdt normaal in een groeve mooi over het kniegewricht. Bij deze klacht gaat de knieschijf niet meer mooi in de groeve glijden wat voor een verhoogde druk in het kniegewricht zorgt met eventuele kraakbeenschade. De pijn is vooral rond de knieschijf en ook in de knie.
De klacht komt meestal door een afwijkende stand van de knieën, verzwakte musculatuur.

Patellapees tendinopathie/Jumpers knee/Patellapees onsteking:
Dit is een ontsteking van de pees die de knieschijf met het onderbeen verbindt. Door een overbelasting van deze pees meestal veroorzaakt door verhoogde spanning, gaat dit pijn doen op de pees zelf.
Deze klacht komt voornamelijk voor bij sprint-en sprong sporten en is te wijten aan standsafwijkingen van voet of knie, beenlengteverschil of spierverzwakkingen.

Snapping patella/ subluxatie van de patella of knieschijf:
Doordat er een verminderde passieve spanning is rondom het kniegewricht kan het zijn dat de knieschijf uit het gewricht kan schieten. Dit is mede te wijten aan hypermobiliteit of foutieve stand van voet of knie.
Contact:
Email: podologiefeetback@gmail.com

Runeasi Borginsole hyperlink. Facebook hyperlink, podologie feetbackInstragram logo, podologie feetback hyperlink.